Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesper Kärrbrink Team USA

SBBK’s P15 spelade sportlovsbandy i USA

26 FEB 2015 08:33
SBBKs P15-lag på äventyr i USA. Läs reseberättelsen från Minnesota.
  • Skapad: 26 FEB 2015 08:33

Efter sista seriematchen hoppade spelare, föräldrar och en del syskon på planet till Minneapolis för fem dagars bandyutbyte. Efter 11 timmars flygresa via Amsterdam landade ett trött men nyfiket gäng i ett kallt Minneapolis som är centrum för bandyn i USA och dessutom värd för årets F17 VM. Bandyn i USA är fortfarande en väldigt liten sport  - det finns en plan bland 150 hockeyrinkar bara i Minneapolis -  och vi väckte mycket uppmärksamhet med våra klubbjackor och märkliga accenter och drog till oss frågor om vilka vi var, varifrån vi kom och vad vi gjorde. När vi svarade. ”We are from Spånga, Sweden and here to play bandy” så såg de flesta väldigt frågande ut men blev snabbt imponerade när de förstod vad sporten gick ut på, speciellt som det var mellan -14 och -24 grader när vi var där. Att vi var svenskar såg man som positiv och många vi pratade med hade svenskt påbrå. De som kände till bandy som sport kände alla till Spånga/Djurgårdens Jasper Felder som är något av en legend i amerikanska bandykretsar. 

All bandy i USA kretsar kring Minneapolis och arenan Guidant John Rose Oval som är både bandyplan och skridsko-oval och är en fantastiskt arena inbäddad i en granskog. Nästan alla bandyspelare i USA är i grunden duktiga hockeyspelare där de flesta – både tjejer och killar - är framstående spelare i sina high school- och collegelag som dubblerar som bandyspelare vilket också märktes i de matcher vi spelade. 

Allt som allt hade vi fyra träningar och fyra matcher på fyra dagar. Två av träningarna körde vi tillsammans med USA’s F17 lag som tränade inför VM. Den första matchen gick mot ett lokalt P15 lag. De visade samma mönster som tjejerna, extrem bra skridskoåkare men inte speciellt bandyskolade.  Vi blev dock lite tagna av deras attackbandy. De gav inte bollhållaren många sekunder och stötte med flera spelare åt gången men så snart vi kom underfund med deras spelstil och började flytta bollen och spelet över större ytor så tog vi snart kommandot i matchen och vann till slut med 9-0. Efter det spelade vi två matcher mot USA’s F17 lag. I den första mixade vi spelare och Bill, Fabian, Gustav, Micke, Erik och Sixten fick dra på sig de amerikanska tröjorna för en kväll. I den andra matchen som blev amerikanarnas generalrepetition inför VM spelade vi med ett helt inverterat lag. Linus och Emil, våra målvakter spelade forwards tillsammans med vår libero, våra backar var mittfältare och våra forwards spelade backar och i målet ställde vi Bill och Oliver. Det blev en rolig och jämn match där vi till slut - lite snyggt - vann med ett mål. Före det mötte vi ett P18 lag förstärkt med några seniorer. Även här var det attackbandy med hockeyinslag som gällde och amerikanarna tog faktiskt ledingen med 1-0 innan vi hittade rätt och kunde säkra ännu en svensk seger med 5-2.

Trots att vi hade en träning och en match per dag så hann vi även med en hel del annat. Vi bodde i princip i Mall of America som är USA’s största shopping-mall med ett Gröna Lund insprängt mitt i och där spenderade vi en del tid. Förutom det spelade vi bowling på ett klassiskt bowlinghak från 50-talet inne i St Paul som dessutom serverade norra USA’s bästa hamburgare, vi fick en sightseeingtur genom Minneapolis och hann dessutom med att se delstatsfinalen i high school hockey på Excel Arena där några av tjejerna i det amerikanska landslaget spelade.  Här förstod man hur stor hockeyn är i den här delen av landet. 3.900 personer såg tjejfinalen på plats – som dessutom direktsändes i tv.

Med resdagar har det varit sex fantastiska dagar som bjudit på skratt, glädje, nya vänner, roliga upptåg, kallt väder, nya intryck, mycket bandy men framförallt den starka gemenskap som alltid genomsyrat Spångas P00 lag. Det är inte en resa man gör varje år – men en som vi säkert kommer minnas för livet.

På sightseeing i Minneapolis

På sightseeing i Minneapolis

USA-F17 and SBBK

Killarna spenderade mycket tid med USA’s F17...

USAswedes

Fyra Spångaspelare i USA tröjan i kvällens mixade match

I minus 21 grader tränar man i dubbla underställ, fleece, tröja, jacka, mössa och buff...

I minus 21 grader tränar man i dubbla underställ, fleece, tröja, jacka, mössa och buff...

Skribent: Jesper Kärrbrink

Skridskokul Spånga

handelsbanken

  ICA Supermarket Spånga

Grabber

CRIERUM Projekterar & Inreder

 

möbelmäklarna m.m.

 Web shop

  Svedbergs banner_SBBK_1;2   Svedbergs bilverkstad

Logotype Indra consulting V2

Roslagen.JPG-for-web-small Svedbergs

Lyx Konfektyr

Miele Professional 20000059851.highres

Lyx konfektyr

    Sika    

Postadress:
Spånga/Bromstens BK - Bandy
Box 8218
16308 Spånga

Besöksadress:
Solhems Hagväg 2
16356 Spånga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info