Kort historik

Spånga/Bromstens Bandyklubb (SBBK) bildades formellt 1997 genom att Spånga IS Bandy och Bromstens BK gick samman.

Spånga IS, grundad 1929,  hade haft bandyverksamhet sedan 1945 då en issportsektion bildades. En förgrundsgestalt under 50- och 60-talen som spelare och ledare var Egon Palm. Årsskiftet 1990-91 ombildades Spånga IS till en alliansförening där bla Spånga IS Bandy ingick. Egon Palm hade då efter en kontrovers lämnat Spånga och senare 1985 bildat Bromstens BK.

Gammal logga från Spånga IS

Loggan ovan, en tidig från Spånga IS, visar tydligt på varifrån inspirationen till SBBK:s nuvarande emblem kommer. Men SBBK bär dessutom på traditioner från flera andra än Spånga IS Bandy och Bromstens BK. I början av 90-talet anslöt sig Vällingby AIK Bandy till Spånga IS Bandy och i början av 2000-talet gick SBBK och Hässelby SK Bandy samman. SBBK:s lag spelar normalt sett i blått och vitt, men seniortruppens lag har även inslag av rött (från Hässelby) i sina matchställ.

Verksamheten i Spånga IS bedrevs under många år på Gläntans IP, som spolades från och med vintern 1948. När Spånga IP fick konstfrusen bandyplan 1977 blev det den första konstfrusna bandyplanen i Stockholm efter Söderstadion. Idag bedrivs merparten av verksamheten på Spånga IP.

Verksamheten har hela tiden varit inriktad på både seniorbandy och ungdomsbandy. Seniorbandyn omfattar idag ca 60 spelare med lag i Allsvenskan, division 2 och 3.

Ungdomsbandyn omfattar ca 200 ungdomsspelare, varav ett 30-tal är flickor. Ungdomsbandyn organiserar över 10 lag med representation i 10 åldersgrupper. I Ungdomsbandyn ingår också populära Skridsko- och Bandyskolan Skridskokul (se nedan) med omkring 150 barn som deltar varje vinter.

Uppdaterad: 11 NOV 2015 14:02 Skribent: Leif Lychou

Skridskokul Spånga